Uusi sivu 3

 
Sijainti kartallaOnkamo on Pohjois-Karjalan järviseudun edustava rantakylä

Onkamon kylä sijaitsee sinisen tien varrella 6-tien kupeessa, jonne on helppo tulla, ja josta on helppo lähteä matkaan, suuntaan mihin tahansa.

Onkamo on Tohmajärven kylistä suurin, asukkaita kylässä on noin 500, ja kesäasukkaiden ja mökkiläisten saapuessa määrä kasvaa huomattavaksi. Tällöin Onkamo muuntuu aidoksi kesäkyläksi, ja on täynnä elämää ja energiaa.

Kylä on rakentunut kahden järven väliselle kannakselle, ja syntynyt 1500-luvulla. Onkamon elinkeinohistoria liittyy pääasiassa maa-, metsä-, ja kalatalouteen sekä matkailuun. Nykyinen kyläkeskus on syntynyt Valkeasuon pysäkin ympärille, maantien ja rautatien risteyksen tienoille. Kylä toimiikin Tohmajärven kunnan käyntikorttina ohikulkeville, ja Tohmajärvelle päin matkaaville.

Onkamo on mahtavan luontonsa ja kirkkaiden, puhtaiden vesistöjensä ansiosta suosittua mökkeily- ja lomanviettoseutua. Kylästä löytyvät laadukkaat majoituspalvelut ympäri vuoden. Luonnonpiirteiltään seutu on ainutlaatuista. Luontoa leimaavat koivikot, lehdot, männikköiset harjukankaat sekä suuret metsä- ja suoalueet, joista osaan kuuluu myös rauhoitettuja alueita. Komea kyläkokonaisuus sisältää myös joitakin omaleimaisia kulttuuripiirteitä, kuten Kannaksen seutu, joka on valtakunnallisesti arvokasta kulttuurihistoriallista ympäristöä.
Harvinaista Salpalinjaa kulkee mm. kylän länsilaidalla, ja on yksi tutustumisen arvoinen kohde juoksuhautoineen ja tankkiesteineen. Onkamojärvi on kylän helmi, joka on kautta aikojen tarjonnut runsaat kalasaaliit pyytäjilleen. Onkamo on kaloistaan kuulu.

Marjaisat metsät, ja syksyiset sienisadot houkuttelevat kaikenikäisiä Onkamon metsiin samoilemaan, ja keräämään luonnonantimia. Mahtava Lehminotkon alue tarjoaa lisäksi suunnistajille hyvät mahdollisuudet lajin harrastamiseen. Myös Kotkanpesän alue on suosittua marjastus-, ja metsästysaluetta. Talvisin hienot kelkkareitit ja hiihtoladut vetävät ihmisiä hohtaville hangille, ja kesäisin lenkkeilijät ja rullaluistelijat kansoittavat ahkerasti kävelyteitämme.

Onkamossa sijaitsee kuntamme ainoa nurmikenttä, joka on kesäisin monien jalkapalloturnausten ja urheilutapahtumien mieluisa kohde. Kenttää kutsutaan Seppo Rädyn mukaan, ”Rätyn” kentäksi. Kangaslammen uimaranta on lapsille rakas paikka, ja on niin ikään kaikenikäisten vilkkaassa käytössä aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn.

Kesäillan kuulaudessa saattaa korviisi kantautua vaikkapa Kulkurin valssin sävelet ,s
oitto kantautuu idylliseltä Onkamon kylän lavalta, jossa tanssitaan kuten ennenkin.


Toivotamme tervetulleeksi Onkamoon, ja lavalla tavataan!
 

Päivitykset

» 22.06.2015
Ajankohtaista

 

.. Palaa etusivulle ..Lähteet:
Kotikuusten Kunnailla,
Luontoretkelle Karjalan kunnaille,
 Onkamo kaloista kuulu.

© J.I.